KONTAKTY

Renata Vejražková - nejlepsikava.cz
Pod kopcem 977/1c
641 00 Brno
tel: +420 733 202 470
napište nám

NOVINKY

arr3Upražena čerstvá káva17.9.2019 Vaše oblíbená káva je připravena k odběru!... arr3Čerstvá káva skladem14.8.2019 Máme pro vás připraveno 7 druhů čerstvé kávy. Můžete objednávat.... arr3Připravujeme nové pražení5.8.2019 V týdnu od 12.8.2019 pro vás budeme pražit čerstvou kávu, včas budeme informovat.... arr3Čerstvá káva na dovolenou7.7.2019 Pražíme pro vás kávu ze sedmi zemí, můžete objednávat.... arr3O víkendu upraženo!20.5.2019 Máme pro vás čerstvě upraženou kávu, Guatemala a Ekvádor opět skladem.... arr3Velikonoční pražení24.4.2019 Na Velikonoce jsme upražili 6 druhů vašich nejoblíbenějších káv.... arr37 druhů čerstvé kávy19.3.2019 Upražili jsme pro vás 7 druhů kávy, vč. oblíbené Malawi a Salvádoru.... arr3Čerstvá káva skladem19.2.2019 Upražili jsme pro vás pět druhů vaší nejoblíbenější kávy.... arr3Máme upraženo!14.1.2019 Máme pro vás připraveno 7 druhů kávy, přijímáme objednávky.... arr3Bolívie už také skladem3.12.2018 Můžete vybírat z 10 druhů kávy, vč. Bolívie.... arr3Káva na Vánoce !2.12.2018 K letošním Vánocům jsme pro vás upražili 9 druhů kávy, v průběhu týdne ještě přidáme... arr3Čerstvá káva k dispozici15.11.2018 Máme pro vás upraženou čerstvou kávu, tentokrát pouze 4 druhy. Ale už na přelom listopadu... arr3Čerstvá káva připravena k odběru.11.10.2018 Máme pro vás připraveno 7 druhů čerstvě pražené kávy, Kostarika opět v nabídce.... arr3Čerstvá káva připravena k odběru.4.9.2018 Opět k dispozici čerstvě pražená káva....

5 rad k lepší kávě
5 rad k lepší kávě

 

5 kroků ke skvělé kávě - aneb ani drahý kávovar neřeší vše

Na tomto místě vás chceme upozornit na důležité zásady přípravy skvělé kávy. Byli bychom rádi, abyste si svou kávu vychutnávali naplno a nic vám požitek nekazilo. Jedná se o několik jednoduchých zásad, které vám pomohou.

Čistota kávovaru

Kávovar je složité zařízení a káva je přírodní produkt obsahující tuk. Díky tomu může docházet k usazování tuku v kávovaru a díky teplotě a vzduchu k následné oxidaci - žluknutí. Tento proces je doprovázen intenzivním zápachem. Udržovat v čistotě je potřeba především:

- nádobku na zrnkovou kávu - nesmí mít mastný povrch

- mlýnek na kávu - pokud je to u kávovaru možné, tak čistěte 1x měsíčně

- spařovací jednotku - čistěte 1x týdně

- odpadní nádobku na vodu a kávovou sedlinu - čistěte denně

Čerstvá káva

Kávu doporučujeme výhradně zrnkovou, protože u mleté kávy dochází po rozemletí ke zvětšení povrchu, ze kterého se uvolňuje aroma. Kávu skladujte na suchém, tmavém, chladném místě, uzavřenou v nádobě bez přístupu vzduchu. Káva dobře absorbuje aroma jiných potravin, což ale negativně ovlivňuje její chuť. Káva má ideální čerstvost v průběhu 14 dnů od pražení. Kávu můžete pít i 1 rok po pražení, ale jen se zbytky původního aroma.

Dobrá voda - dobrá káva

Kvalitu připravovaného espressa velmi ovlivňuje kvalita použité vody. Voda musí být čerstvá a být tzv. měkká - s nízkým obsahem vápníku. Můžete toho dosáhnout následujícím způsobem:

- používáním vodního filtru přímo v kávovaru, pokud to kávovar umožňuje. Nezapomeňte jej pravidelně měnit - běžně 1x měsíčně

- používáním například filtrační konvice Brita - opět nezapomeňte na výměnu filtru 1x měsíčně

- přípravou kávy z balené vody. Například Dobrá Voda Neperlivá - nízký obsah Ca2+ jen 5,3 mg/l. Nevhodná je třeba minerálka pro svůj obrovský obsah Ca2+.

Nastavení mlýnku - cesta k bohaté crémě

Většina automatických kávovarů má možnost nastavení mlýnku. Pokud chcete skvělou kávu, je nutné s mlýnkem pracovat a upravovat jej podle těchto pravidel:

Správné espresso o objemu 20 - 30 ml má natéct do šálku během 30 s.

- pokud teče káva rychleji - utáhněte mlýnek - nastavte ho na jemnější mletí

- pokud teče káva velmi pomalu nebo jen kape - uvolněte mlýnek - nastavte ho na hrubší mletí

Káva pohlcuje vzdušnou vlhkost a její vlastnosti se mění v průběhu času. Nedivte se, že mlýnek je třeba upravit i několikrát během týdne. V dobrých kavárnách pracuje barista s mlýnkem i několikrát denně. Více v Knize o kávě od Petry Veselé.

Espresso vyžaduje předehřátý šálek

Espresso je emulze tuků a vody. Pokud ho připravíme do studeného šálku, tak okamžitě předá svou teplotu šálku a vám zbyde studená káva bez chuti. Šálek musí být předehřátý především na svém dně.

TIP : Nepokládejte šálky dnem vzhůru na nahřívací plochu - nahřejete si jen okraj šálku a můžete si opařit rty.

Pokud vás něco na přípravě kávy zajímá, tak se nás ptejte na info@nejlepsikava.cz Poradíme vám co budeme vědět nebo vám odpověď zjistíme u našich partnerů.

TIP: Kurz baristy - dokonalé přípravy kávy - si můžete objednat na www.kavovekurzy.cz

Video Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu. více na www.prakul.cz

http://www.stream.cz/peklonataliri/691962-espresso


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

OGQ0N